2010. július 24., szombat

Mi is az a "vintage stílus"?

A „vintage” szó eredetileg a borászatban volt használatos, például a portói borokat nevezték így: a Porto Vintage egy „évjáratos” bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből. Két-három évig nagy fahordókban, majd közel húsz évig palackban érlelik. A bor régiségére, és minőségére utalva nevezték vintage-nak, majd ugyanezen jellemzők miatt honosodott meg a kifejezés a divat és a lakberendezés világában is.

A vintage szó a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre, kiegészítőkre és lakberendezési tárgyakra vonatkozik.
A retro viszont az 1975-től a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.Vagyis, a vintage nem retro és a retro nem vintage!A vintage stílus jellemzői:

 • játékos stílus, a különleges, régi darabokat újakkal párosítja, valamint izgalmas kiegészítőkkel, eredeti és egyedi összeállítást alkotva, vagyis izgalmas, vicces, olykor infantilis, szexi, csajos, vidám és merész.
 • a tárgyak összhatásukban régiesnek, vagy használtnak tűnnek. A lényeg a tűnik szón van, mert egy vadonatúj darab is kelthet használt hatást, ami a vintage stílus egyik alapjellemzője,
 • a színek csak a lakástextileken tarkák, maguk a használati tárgyak, bútorok egyszínűek és jellemzően világosak, pasztell színűek, vagy nagyon finoman és visszafogottan díszítettek. A környezet így kiegyensúlyozottá, nyugodttá válik.
 • az anyagok tekintetében a természetes anyagok, a meleg színű fák, kosarak, cserepek dominálnak.
 • a régi fényképek, grafikák, akvarellek a stílus fontos kiegészítői
 • ez a nosztalgikus irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni – jó adag kreativitás szükséges a melegséget árasztó hangulat kialakításához.
 • a régi holmik eredeti funkciójától eltérő használat (például, a sufniból kimentett széket használhatjuk éjjeli szekrénynek, vagy a régi fém sütisdobozt virágcserépnek)Kis kézügyességgel viszonylag egyszerűen készíthetünk mi is vintage stílusú tárgyakat!

Mi kell hozzá?


 • tanuljuk meg az antikolási technikákat!
 • ragasszunk, fessünk, csiszoljunk, pácoljunk!
 • használjunk a stílusnak megfelelő mintaíveket, stencileket, szalvétákat!Természetesen fontos, hogy ezt az erőteljes és markáns stílust jól tudjuk használni, és a tárgyak révén harmonikus, kiegyensúlyozott környezetet teremtsünk.

A vintage népszerűségének legfőbb oka tehát az egyediség, a különlegesség és az ötletgazdagság! Vagyis, kreatívok előnyben!
4 megjegyzés:

 1. Imádom ezt a stílust :) Örülök, hogy végre egy ilyen színvonalas magyar oldalra találtam :)

  VálaszTörlés
 2. A vintage szóra keresve találtam ide! Én is örülök hogy megtaláltam, mert nagyon szép oldal. Be is jelentkezek hozzád!

  VálaszTörlés
 3. Én is köszönöm a leírást,most már tisztában vagyok vele,hogy milyen is ez a stílus. :)

  VálaszTörlés
 4. Tökéletes megfogalmazás. :)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails