2011. február 23., szerda

Régiből újat

A látszat ellenére, nem olyan nagy munka felújítani egy-egy régi bútordarabot, ráadásul jó szórakozás és közös családi program is lehet.

De mielőtt hozzáfognánk, pár előkészületre szükség van:
- vegyünk csiszolópárnát, amire rá tudjuk erősíteni a smirglit,
- továbbá, legyen kéznél közepesen durva és finom csiszolópapír is,
- festékboltban kevertessük ki a választott színt (akrilfestékből!), vagy mi is kikeverhetjük,
- elegendő festékünk legyen ahhoz, hogy legalább két rétegben le tudjuk majd kenni a bútort, mert még egyszer ugyanazt az árnyalatot nagyon nehéz előállítani,
- jól tapadó, minőségi festéket válasszunk, hogy ne hiába dolgozzunk!
- inkább szivacs hengerrel fessünk, mint ecsettel, mert kevesebb festéket fogunk elhasználni és a szín is egyenletesebb lesz,
- ha több színnel dolgozunk, szükségünk lehet maszkolószalagra is, hogy egyenes vonal mentén festhessünk,
- a maszkolószalagot csak tökéletesen száraz festékre szabad fölragasztani. Ha bizonytalanok vagyunk a száradási időben, inkább hagyjuk egy éjszakát száradni (nehezen helyrehozható kárt okozhatunk, ha hártyaszerűen lehúzzuk a festéket is)!
- a barkácsboltban nézhetünk díszléceket is, amelyeket a polcok tetejére, vagy az ajtókra erősíthetünk. Tervezzük meg pontosan ezek helyét és a boltban vágassuk méretre.
Ha a díszlécből keretet készítenénk, a végeit 45 fokos szögben kell levágni - nagyon pontos mérés után. Ezt jobb otthon elvégezni! Ehhez a barkácsboltban pár száz forintért kapható egy fűrészelő sablon, amibe a 90 vagy 45 fokos szögben lehet beilleszteni a fűrész lapját, így pontosan tudunk vágni.
A díszlécek fölerősítéséhez fej nélküli szög kell, ezért ilyet is vegyünk, ha nincs otthon! Erős ragasztó is szükséges a szög mellett!
- végül lakkozzuk le selyemfényű vízbázisú lakkal - figyeljünk, hogy ne csorogjon meg!

fotók via bhg.com

Photobucket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails